Shelter EVS Important Questions for CTET Exam 2023 by Himanshi Singh

Shelter EVS Important Questions for CTET Exam 2023 have been given in this article for all the candidates who are going to appear in the upcoming CTET Exam. All the candidates must read these 30 important questions of Shelter EVS, it is possible that out of these 30 questions, some questions may come in your CTET exam.

Central Teacher Eligibility Test (CTET) is a national-level examination conducted by the CBSE Education Board for aspiring teachers in primary and upper primary classes. CTET Exam is a highly competitive exam, and students of the Central Teacher Eligibility Test need to score well to secure a position as a teacher in government schools across India.

Join whatsapp group Join Now
Join Telegram group Join Now

With the vast CTET Exam syllabus and multiple topics covered in the CTET exam, it is essential to have a comprehensive understanding of the CTET syllabus and practice the most important questions to crack the exam. The article provides Important CTET Exam Questions for all your CTET preparation needs, including the most important questions from each topic, expert tips and tricks, and study material to help you score well in the exam.

CTET August 2023 Shelter EVS Important Questions

Check Shelter EVS Important Questions for CTET Exam 2023:

Question 1: A tourist has reported as follows:

“I am in a village. Heavy rains are a common feature in this place. Hence, the villagers have made their houses almost 10 to 12 ft (3 to 3.5 meters) above the ground on the bamboo pillars. The inner sides are also made of wood. The roofs are sloppy.” The village must be in ____.

  1. Himachal Pradesh
  2. Uttarakhand
  3. Assam
  4. Andhra Pradesh

Answer: 3

Question 2: Consider the following statement given by a student.

“I have come from an area where rainfall is very scarce. It is very hot too. Our houses are made of mud. The walls of the houses are very thick and also plastered with mud. The roofs are made of thorny bushes.”

This student must be from a village of —–

  1. Ladakh
  2. Assam
  3. Rajasthan
  4. Uttar Pradesh

Answer: 3

Question 3: Which of the following strategy promotes inquiry while teaching the theme “Shelter” to class IV students?

  1. Asking students to collect pictures of different types of houses.
  2. Sharing pictures of different types of shelters.
  3. Asking students to narrate their experiences of visiting different house construction sites.
  4. Showing a PowerPoint presentation of different shelters across the country.

Answer: 3

Question 4: What is the minimum legal age of marriage for girls and boys in India?

  1. 16 Years and 18 Years
  2. 18 Years and 21 Years
  3. 18 Years and 18 Years
  4. 21 Years and 21 Years

Answer: 2

Question 5: In which year Child Marriage Prevention Act was passed in India?

  1. 2006
  2. 2011
  3. 2008
  4. 1997

Answer: 1

Question 6: Which is not characteristic of a family?

  1. At least two different adults of different gender living together.
  2. The income of each member is deposited separately.
  3. They use the same house, and food, and perform common social activities.
  4. Common responsibility for security and children.

Answer: 2

Question 7: Habitat of dog-fish is _____.

  1. River
  2. Lake
  3. Pond
  4. Sea

Answer: 4

Question 8: Nuclear family refers to:

  1. Any family born after 1950.
  2. Family includes parents and their children.
  3. Entire family including children, their parents and grandparents.
  4. Only husband and wife.

Answer: 2

Question 9: In which one of the following states most villagers construct their wooden houses 3 to 3.5m above the ground on strong bamboo pillars with sloping roofs?

  1. Laddakh
  2. Assam
  3. Odissa
  4. Rajasthan

Answer: 2

Question 10: Consider the following description of houses:

(A) In Rajasthan the villagers live, in mud houses with roofs of thorny bushes.

(B) In Manali (Himachal Pradesh) houses are made on bamboo pillars.

(C) In Leh two floor houses are made of stones. The Ground floor is for animals and for storing necessary things.

The correct statement(s) is/are

  1. A and C
  2. Only C
  3. A and B
  4. B and C

Answer: 1

Question 11: In a hilly area it was observed that the people have built their houses using stones, mud, lime, and wood. These houses have two floors. On the ground floor they provide space for animals to live and also store necessary things, on the first floor they stay. The roofs of the houses are flat and made of thick tree trunks. This hilly area is a part of

  1. Meghalaya
  2. Himachal Pradesh
  3. Jammu and Kashmir
  4. Arunachal Pradesh

Answer: 3

Question 12: Which of the following birds makes its nest among the thorns of a cactus plant?

  1. Sunbird
  2. Weaverbird
  3. Robin bird
  4. Dove

Answer: 4

Question 13: The structure of houses in rular area is linked to the climatic conditions in which they are built. There is a village where houses have following features.

(A) Houses are made on strong bamboo pillars.

(B) Inside of Houses is also made of wood.

(C) Houses are made almost 3m to 3.5m above the ground.

(D) Roofs are made with a slope.

If in this village it rains heavily, the village should be part of —–

  1. Bihar
  2. Assam
  3. Uttar Pradesh
  4. Rajasthan

Answer: 2

Question 14: Which f the following insects does not live together in a colony like honeybees?

  1. Spider
  2. Wasp
  3. Ant
  4. Termite

Answer: 1

Question 15: The Eskimo makes his house i.e., igloo from ice. What is the reason for this?

  1. Ice does not allow cold air and water to come inside.
  2. The air between the ice walls prevents the inside heat from escaping.
  3. Ice is available free of cost, other material will cost a lot.
  4. Only ice is available in polar regions.

Answer: 2

Question 16: A bird makes its nest high up on a tree. This bird could be —–

  1. Sunbird
  2. Indian Robin
  3. Crow
  4. Dove

Answer: 3

Question 17: In rural areas, cow dung is used to coat the floor and walls of huts to

  1. make them smooth and clean
  2. make them rough to increase friction
  3. give natural colour to the floor
  4. keep the insects away

Answer: 4

Question 18: Which chart is used to present the growth of a family right from their ancestors

  1. Flow Chart
  2. Table Chart
  3. Tree Chart
  4. Time Chart

Answer: 3

Question 19: Which of the following is an Amphibian?

  1. Star Fish
  2. Electric ray
  3. Octopus
  4. Frog

Answer: 4

Question 20: Igloos are the examples of –

  1. Houses
  2. Sky scrapers
  3. Boat Houses
  4. Tents

Answer: 1

Also Read: Child Development and Pedagogy Important Questions for CTET Exam

If you want to get the latest updates regarding CTET Updates regarding CTET Exam then visit the official CTET web Portal or bookmark this website.

Out of the above 20 questions, how many questions you have corrected, do write it in the comment section given below.

My Name is Mukesh Kumar. I am a Teacher, Blogger, Educational Content Writer, and Founder of CBSE Digital Education.

Leave a Comment