Join whatsapp group Join Now
Join Telegram group Join Now

Child Development and Pedagogy Important Questions for CTET Exam (Set 1)

Child Development and Pedagogy Important Questions for CTET Exam (Set 1): All those candidates who want to know about the important questions of Child Development and Pedagogy are reading the right blog post. Important questions of Child Development and Pedagogy Set Wise are updated on this website on a daily basis. If you want to know all the important questions of child development and pedagogy, then practice daily 30 questions set-wise.

As we know, 30 questions of Child Development and Pedagogy come in the CTET exam for 30 marks. Candidates should first prepare the question on Child Development and Pedagogy which has been asked in the previous year’s exam properly because in this exam many questions are of the previous year only.

Now let us look at the 30 important questions of Child Development and Pedagogy, students should first solve all these questions by themselves and then check their answers.

Question 1: Which period marks the transition from childhood to adulthood?

  1. Early childhood
  2. Preoperational childhood
  3. Adolescence
  4. Middle Childhood

Answer: 3

Question 2: Which of the following would require the use of gross motor skills?

  1. Painting on a paper using brush
  2. cutting and pasting bits of paper
  3. Threading the needle
  4. Walking and running

Answer: 4

Question 3: The first primary agent of socialization is ___________.

  1. School
  2. family
  3. friends
  4. media

Answer: 2

Question 4: The belief that physical objects such as dolls, cars, etc have life-like qualities is called –

  1. animistic thinking
  2. hierarchical thinking
  3. centration
  4. categorization

Answer: 1

Question 5: Giving cues and offering support to children as and when required is an example of –

  1. Reinforcement
  2. Scaffolding
  3. Conditioning
  4. Cognitive conflict

Answer: 2

Question 6: The application of Vygotsky’s theory to children’s education proposes –

  1. Collaborative learning
  2. Operant learning
  3. Rote learning
  4. Passive learning

Answer: 1

Question 7: In Kohlberg’s ______ of moral development, the individual strives to maintain the expectations of others rather than focus on the consequences of one’s actions.

  1. Preoperative level
  2. Pre-conventional level
  3. Conventional level
  4. Post-conventional level

Answer: 3

Question 8: A progressive classroom is

  1. Examination-centric
  2. Textbook-centric
  3. Teacher-centric
  4. Learner-centric

Answer: 4

Question 9: Renu is a counselor at a school. Which intelligence should she have to be an effective counselor as per Howard Gardner’s theory?

  1. Linguistic
  2. Spatial
  3. Interpersonal
  4. Intrapersonal

Answer: 3

Question 10: According to NEP 2020, which language should a teacher use for interacting with primary school children during the teaching-learning process?

  1. Only the regional language
  2. Only Hindi language
  3. Only English language
  4. Mother tongue of the children

Answer: 4

Question 11: Five-year-old Vaishali told her mother. “Mother, I want a football like Amit.” Responding to Vaishali, her mother said, ” Only boys play with football, I will bring a small cute doll for you.” The mother’s response illustrates

  1. Gender Role Flexibility
  2. Gender Equity
  3. Gender Stereotyping
  4. Gender Relevance

Answer: 3

Question 12: Labeling of children and placing them in categories

  1. enhance and facilitates meaningful learning.
  2. create a sense of helplessness and inferiority in a group of children.
  3. is a positive strategy to manage the learning needs of all children.
  4. does not have any impact on the self-esteem and performance of children.

Answer: 2

Question 13: Continuous and comprehensive evaluation means

  1. comparing the students with each other
  2. assessment covering all aspects of school activities related to the child’s overall development.
  3. evaluation of a child’s performance on the basis of scholastic activities only.
  4. evaluation of the children at the end of the year to determine promotion to the next class.

Answer: 2

Question 14: Effective teachers often use probing questions during the course of teaching-learning processes in the classroom. This would enable the teacher to undertake

  1. Summative assessment
  2. Formative assessment
  3. Standardized assessment
  4. Norm-referenced assessment

Answer: 2

Question 15: The role of the teacher in an inclusive classroom is to

  1. address and respond to the diverse needs of all children
  2. give attention to some special student only
  3. identify and segregate children based on their academic abilities.
  4. refer special needs children to a specialty and ensure that they are taught in a separate section.

Answer: 1

Question 16: What should a teacher keep in mind while teaching a diverse group of learners?

(i) Acknowledge and respect every student.
(ii) Ignore cultural differences
(iii) Maintain consistent communication
(iv) Give indirect instructions
(v) Give students autonomy and flexibility

  1. (i) (ii) (iii)
  2. (ii) (iii) (iv)
  3. (i) (iii) (v)
  4. (iii) (iv) (v)

Answer: 3

Question 17: To cater to the specific needs of the child with a visual disability, the teacher should

  • focus on a variety of visual presentation
  • use a variety of tactile manipulatives and materials.
  • show a lot of silent films
  • give a lot of structured worksheets with pictures.

Answer: 2

Question 18: Difficulties in social interaction and verbal communication is a typical characteristic of

  1. Autism
  2. Attention Deficit Hyperactivity
  3. Dyslexia
  4. Dyscalculia

Answer: 1

Question 19: The teacher gives clays of different colors to the children and asks them to make whatever comes to their mind from that clay. Through this, she wants to promote _______ in children.

  1. Role memorization
  2. Creativity
  3. Non-cooperative
  4. Indiscipline

Answer: 2

Question 20: The early primary years of children should focus on the development of
(i) Physical skills
(ii) social skills
(iii) cognitive capabilities
(iv) Emotional skills
(v) abstract reasoning

  1. (i) (ii)
  2. (i) (iii)
  3. (i) (ii) (iii) (iv)
  4. (i) (ii) (iii) (iv) (v)

Answer: 3

Question 21: In a constructivist classroom, meaningful learning

  • refers t the storage and retrieval of information
  • is the process of discovery through exploration and interaction.
  • occurs through the use of rewards and punishment.
  • takes place through repeated practice and drills.

Answer: 2

Question 22: A teacher begins to work together, by giving cues and prompts, with a student who is unable to understand a concept. This process is referred to as

  1. scaffolding
  2. teacher-centered pedagogy
  3. maintenance rehearsal
  4. direct instruction.

Answer: 1

Question 23: What will pose as a hindrance to a child in solving a problem?

  1. Identifying the problem correctly
  2. Defining the problem clearly
  3. Thinking of similar problems that one has solved
  4. Remaining fixed at using objects in a conventional manner

Question 24: Which of the following is not an emotion?

  1. Memory
  2. Anger
  3. Love
  4. Fear

Answer: 1

Question 25: What strategies can a teacher use to increase intrinsic motivation in her primary-grade students?

  1. Praise each and every effort made by every student.
  2. Punish undesirable behavior
  3. Promote competition amongst students
  4. Encourage children to experience joy of learning

Answer: 4

Question 26: Overall physical and mental well-being of the child ________ learning.

  1. does not affect
  2. hinders
  3. is not related to
  4. facilitates

Answer: 4

Question 27: Sweta believes that she did not study properly which is why she did not get good marks in her science test though she can do science quite well. She is attributing her performance to

  1. environmental factors
  2. lack of ability
  3. lack of effort
  4. tough luck

Answer: 3

Question 28: Assertion (A): Mistakes and errors made by the students are indicative of the failure of the teachers and the students.

Reason (R): Children do not have the ability to think on their own and need to be constantly instructed to ensure learning. Choose the correct option.

  1. Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
  2. Both (A) and (R) are true but (R) is not the correct explanation of (A).
  3. (A) is true but (R) is false.
  4. Both (A) and (R) are false.

Answer: 4

Question 29: Assertion (A): A teacher tries to include examples from the immediate environment of children to make the classes interactive.

Reason (R): Socio-cultural context plays an important role in learning. Choose the correct option.

  1. Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
  2. Both (A) and (R) are true but (R) is not the correct explanation of (A).
  3. (A) is true but (R) is false.
  4. Both (A) and (R) are false.

Answer: 1

Question 30: Assertion (A): Four-year-old Riya cannot take into consideration the height and width of the two beakers at the same time while pouring the same amount of water into tall and wide beakers.

Reason (R): Riya is at the Preoperational stage of cognitive development as per Jean Piaget. Choose the correct option.

  1. Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
  2. Both (A) and (R) are true but (R) is not the correct explanation of (A).
  3. (A) is true but (R) is false.
  4. Both (A) and (R) are false.

Answer: 1

I hope that after reading this article, you must have got all the important information related to Child Development and Pedagogy Important Questions for CTET Exam. Apart from this, if you have any other questions related to Child Development and Pedagogy Important Questions for CTET Exam, then you must write it in the comment box below. I will try my best to answer it. Bookmark this article to know all the upcoming updates on the CTET exam.

Click to Rate this Post!
[Total: 0 Average: 0]

My Name is Mukesh Kumar. I am a Teacher, Blogger, Educational Content Writer, and Founder of CBSE Digital Education.

Leave a Comment